Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-08-26 13:10:58

pomysłowy
Gość

rura odzyskująca ciepło

planuję na rurze spalinowej założyć taki płaszcz z dwuściennej rury z kwasówki z obiegiem wody w środku, rura spalinowa mocno się nagrzewa i pozwoli na ogrzanie wody w tym "naczyniu"

Planuję zrobić instalację otwartą i podłączyć to do CWU

Robił ktoś już coś takiego ??

#2 2007-08-26 13:12:10

oo
Gość

Re: rura odzyskująca ciepło

Ja to bym był ostrożny

w tej rurze będą pojawiać się spore ciśnienia...

no i jak to kiedyś czyścić / wymienić -  rozwalać kominek ??

#3 2008-03-17 20:54:04

cieplo
Gość

witam.
ja widzialem juz rozne rozwiazania i jest tylko jedna prawda
jesli cos ma atest i jest dopuszczone do sprzedazy to jest bezpieczne i mozna to zamontowac
natomiast wszelkiego rodzaju sposoby typu lubioe majsterkowac sa samowolka i tak na prawde w razie wypadku; odpukac; osoba ktora to robila ponosi za to odpowiedzialnosc tak ze warto sie zastanowic nad tym dwa razy czy warto...

#4 2009-08-03 01:31:02

Patryks83
Użytkownik

Witam Cię kolego, ja mialem kozę ale taką troszkę lepszą, z szybą w drzwiczkach, wyjełem z niego szamot i wyspawałem zbiornik w kształcie podkowy o grubości 3cm. i wstawiłem w miejsce szamotu... podłączyłem to wszystko pod układ otwarty i działa ponad rok bez zarzutów.... Ogrzewa trzy kaloryfery i 60 l. zbiornik z wodą użytkową.... Nie musiałem jak co niektórzy kupować za 2.5 tyś. kominka, z płaszczem wodnym , tylko zrobiłem to za 100 zł, sam. I mam pytanie do kolegów, co dawali komentarze wyżej, co może się stać?????????? Co najwyżej przepali się zbiornik i woda zaleje ogień...   Powiem więcej jak masz pomysły to  realizuj je, byle były praktyczne!

#5 2010-01-21 08:25:20

arturrex
Użytkownik

mam kominek, a na nim dwuscienna rure, na strychu mam bojler 140  l z płaszczem
całość działa super
aby nie zagotowac w razie co wody mam podpiety termometr

#6 2010-03-18 18:31:21

tomek5310
Użytkownik

arturrex napisał:

mam kominek, a na nim dwuscienna rure, na strychu mam bojler 140  l z płaszczem
całość działa super
aby nie zagotowac w razie co wody mam podpiety termometr

Witam.czy bojler ma wężownicę,co jest czynnikiem grzewczym,no i ile czasu zabiera zagrzanie owych 140l wody.Jak to wygląda,gdy kominek pali-grzeje 24h na dobę.Trochę mało informacji-szczegółów,chętnie bym trochę podyskutował z kimś kto już to ,,przerabiał",jeśli masz ochotę-pogadajmy,bo robię przymiarkę,do przeróbki mojego systemu ogrzewania!

Stopka forum